Borsta rätt!

 

 

 

Det följande är en noggrant sammanställd lista av de vanligaste rekommendationer vi har gjort för våra patienter.

Om du har en fråga till oss kan du mejla oss gärna .

 

Är fluor bra för tänderna?

Fluor i tandkräm är ett mycket viktigt profylaktiskt medel. Använd fluortandkräm 2 gånger om dagen.

 

Hur socker påverkar munhälsan?

Den huvudsakliga förebyggande strategin är att minska frekvensen av konsumtion av socker i kosten. Undvik mellanmål mellan måltiderna, särskilt godis, kakor eller godis. Drick inte sockerhaltiga drycker, kompott, läsk eller lemonad. De innehåller också mycket socker, samt olika syror som påskyndar avmineraliseringsprocessen.

 

Ska jag använda tandtråd? 

Tandtråd eller tandpetare hjälper till att ta bort matrester mellan tänderna.
Proffstips: använd inte tunna trådar eller tång, tråd eller borstar bör vara svåra att gå mellan tänderna och dra ut allt matrester.

 

Hur ofta ska jag komma till tandläkare eller tandhygienist?

Besök din tandläkare och tandhygienist regelbundet minst en gång om året. Om man har högre risk att få karies eller parodontit pga andra sjukdomar eller om man är t.ex. torr i munnen, ska man komma oftare. Tandläkare och tandhygienist rekommenderar individuelt hur ofta ska man komma för att undvika problem med tänder.
Parodontit eller karies är ofta asymtomatiska/det vill säga de känns inte på något sätt.

 

Finns det några speciella medel för att få bättre munhälsan?

Borsta tänder 2 gånger om dagen med tandkräm, helst med elektrisk tandborste och glöm inte använda tandtråd och mellanrumsborstar. För ytterligare förstärkning av tänderna kan du använda sköljningar med fluor.